L’expressió “psicologia positiva” és, des de fa uns anys, una de les expressions més repetides dins de l’Àmbit de la salut i el benestar, i s’a convertit en un dels enfocaments psicoterapèutics més utilitzats en el Moment actual. Però, d’on veu i vol dir exactament?

Aquest terme es va començar a utilitzar en cercles científics als Estats Units, durant els anys 90, per part del professor Martin Seligman, com a corrent psicològica específica que estudiava aspectes positius de la psicologia humana, com la creativitat, la intel·ligència emocional, la felicitat o la resiliència.

Es tracta per tant d’un enfocament que s’allunya dels aspectes psicopatològics i negatius de l’ésser humà, resultant en un model en certa mesura hereu de la psicologia humanista, però instaurat dins del modern mètode científic.

Des d’aquest plantejament, podem considerar que els estats mentals positius fan de barrera davant els trastorns psicològics, actuant de manera preventiva i millorant els esquemes afectius i cognitius propis de la persona. En aquest sentit, tenen una evident utilitat dins el camp de la psicologia clínica.

LES FORTALESES HUMANES

En essència, des de la psicologia positiva es considera fonamental l’estudi i millora dels trets psicològics positius que tots tenim i podem millorar. Seligman i Peterson, s’han categoritzat fins a 24 fortaleses humanes, agrupades en 6 grans àrees:

Saviesa i coneixement: capacitat d’adquirir i aplicar els coneixements amb saviesa.

1. Creativitat
2. Bon judici
3. Curiositat
4. Perspectiva
5. Amor per l’aprenentatge

Humanitat: capacitat de preocupar-nos pels altres.

6. Intimitat
7. Bondat
8. Sociabilitat o intel·ligència social

Coratge: capacitat de superar els obstacles per aconseguir els nostres objectius.

9. Valentia
10. Perseverança
11. Integritat
12. Entusiasme

Justícia: virtuts que ens fan contribuir a una societat més equitativa.

13. Sentit de la responsabilitat
14. Equitat
15. Lideratge

Temprança: treballar la disciplina i l’autocontrol.

16. Autocontrol
17. Misericòrdia
18. Humilitat
19. Prudència

Transcendència: capacitat de trobar un propòsit en la vida.

20. Apreciació
21. Optimisme
22. Gratitud
23. Sentit de l’humor
24. Espiritualitat

EXERCICIS PRÀCTICS DE PSICOLOGIA POSITIVA

Els mateixos Seligman i Peterson, propugnen uns exercicis, de fàcil aplicació, amb l’objectiu d’augmentar el benestar personal. Són els següents:

– Escriure tres coses positives que hagis gaudit recentment

– Descobreix el teu major fortalesa i utilitza-la per ajudar els altres

– Escriure una carta de gratitud

– Diari del futur

– Una porta es tanca, una altra s’obre

– Pensa en el millor de tu mateix

– Registra els teus actes altruistes

Així doncs, amics lectors, comencem a utilitzar aquests terapèutics consells!

Otras entradas que te interesarán

Dolor emocional

El dolor emocional pot arribar a ser més intens que el dolor físic. Aquesta frase és molt certa i, la majoria de nosaltres, vam patir aquest dolor emocional en algun moment o altre de la nostra vida, ja que és inherent a la condició humana.

Quan mengem per ansietat

Quan gestionem situacions tensionals que desborden els nostres recursos psicològics, el malestar emocional resultant que es genera en nosaltres ens pot empènyer a recórrer al menjar, a saciar ràpidament, com a mecanisme ansiolític que aparentment ens torna a un estat de tranquil·litat i satisfacció. No obstant això, es tracta d’un efecte efímer, que ens pot acabar generant problemes físics i psicològics, més enllà dels seus efectes suposadament relaxants.

Incorpora la Atenció Plena en tu vida

Ja estem en plena època estiuenca, i molts de nosaltres vam gaudir d’uns dies de descans, realitzant activitats diferents a les habituals durant la resta de l’any, i que lògicament volem esprémer al màxim.