Ja estem en plena època estiuenca, i molts de nosaltres vam gaudir d’uns dies de descans, realitzant activitats diferents a les habituals durant la resta de l’any, i que lògicament volem esprémer al màxim.

En aquest context d’oci i aparentment “sense estrès”, a algunes persones els pot resultar molt difícil gaudir plenament d’allò que estan fent, o bé assaborir realment les vivències del moment, en part a causa d’una actitud focalitzada “en el consum ràpid” de l’activitat escollida, generant–paradoxalment- elevats estats d’inquietud i de saturació, que són incompatibles amb un estat real de benestar emocional.

En aquest sentit, fa uns anys que es parla de la importància de viure amb consciència i atenció plena (traducció de mindfulness), com una de les claus per augmentar el nostre equilibri psicològic i aconseguir una sensació de major plenitud i satisfacció personal. Essencialment, es tracta de prendre consciència dels nostres propis pensaments, emocions i comportaments, sense jutjar-los ni prendre part dels mateixos, sinó amb una actitud contemplativa i acceptant plenament la vivència del moment.

De fet, si aprofundim en els principis de l’anomenada Teràpia Cognitiva de Tercera Generació, aquesta ens proposa el mindfulness com a tècnica de meditació que conrea aquesta actitud vital, i que pot arribar a canviar la forma de relacionar-nos amb el nostre entorn, establint així les bases de l’anomenada Teràpia d’Acceptació i Compromís (ACT), en el tractament dels problemes psicològics més habituals d’avui dia, com els trastorns depressius i de l’esfera ansiosa, entre d’altres.

En definitiva, des d’aquí aconsellem al lector que aprofiti aquests dies de vacances -o els moments d’oci en general-, com una possibilitat per experimentar l’atenció plena en cadascuna de les activitats que estigui fent, sense més finalitat que la pròpia vivència del moment, independent de la naturalesa o el resultat de la mateixa.

Activitats naturals com passejar, respirar profundament, estar en contacte amb la natura, així com conversar, escriure, llegir, observar l’entorn, escoltar música o fer esport, fan possible una experiència oberta i conscient.

Proveu-ho!

Otras entradas que te interesarán

Què és la Psicologia Positiva?

L’expressió “psicologia positiva” és, des de fa uns anys, una de les expressions més repetides dins l’àmbit de la salut i el benestar, i s’ha convertit en un dels enfocaments psicoterapèutics més utilitzats en el moment actual. Però, d’on ve i què significa exactament?

Dolor emocional

El dolor emocional pot arribar a ser més intens que el dolor físic. Aquesta frase és molt certa i, la majoria de nosaltres, vam patir aquest dolor emocional en algun moment o altre de la nostra vida, ja que és inherent a la condició humana.

Quan mengem per ansietat

Quan gestionem situacions tensionals que desborden els nostres recursos psicològics, el malestar emocional resultant que es genera en nosaltres ens pot empènyer a recórrer al menjar, a saciar ràpidament, com a mecanisme ansiolític que aparentment ens torna a un estat de tranquil·litat i satisfacció. No obstant això, es tracta d’un efecte efímer, que ens pot acabar generant problemes físics i psicològics, més enllà dels seus efectes suposadament relaxants.