“La por s’ha convertit en una emoció primària dominant en la societat actual. Tant el temor que neix de les circumstàncies col·lectives -desastres naturals, guerres o crisis econòmiques-, com el que sorgeix del nostre interior, especialment del cervell -Fòbies ansietat, angoixa, pànic o incertesa “.

Parafrasejant el títol i un dels paràgrafs del conegut llibre del Dr. Jorge Tizón, eminent psiquiatre, psicoanalista i neuròleg de la Universitat de Barcelona, ​​podem constatar que de fet, estem convivint quotidianament amb la por, i més si tenim en compte l’elevada influència que els mitjans generen en el nostre pensament i conducta, augmentant i magnificant els nostres temors.

Tal i com explica el Dr. Tizón, cal que situem els temors en la seva justa dimensió, aprenent a identificar-los i a gestionar-los en la nostra vida quotidiana. Només així podran disminuir de forma significativa, especialment si també els treballem amb teràpies psicològiques basades en els esquemes cognitius, en la intel·ligència emocional i en la psicologia positiva.

Un dels mecanismes bàsics per gestionar la por, és entendre que s’ha d’afrontar, però evitant exposicions innecessàries i, sobretot, sense deixar-se portar per les sensacions corporals negatives que aquest genera. En aquest sentit, són molt recomanables els exercicis respiratoris anti-ansietat.

Més enllà d’aquests mecanismes terapèutics d’autogestió, evidentment hi ha altres més estructurats i amb un major abast terapèutic, que s’hauran d’aplicar quan ens trobem davant estats de pors més patològics, és a dir, quan la por adquireixi un nivell i una rellevància tals, que paralitzin i desadapten a la persona, generant un quadre clínic que requereixi una intervenció professional adequada.

Però en qualsevol cas, si mantenim una actitud d’acceptació de la por com l’emoció humana normal i adaptativa que és, centrant-nos en relativitzar i afrontar-la quan la notem, tindrem bona part de la feina ja feta.

Otras entradas que te interesarán

Què és la Psicologia Positiva?

L’expressió “psicologia positiva” és, des de fa uns anys, una de les expressions més repetides dins l’àmbit de la salut i el benestar, i s’ha convertit en un dels enfocaments psicoterapèutics més utilitzats en el moment actual. Però, d’on ve i què significa exactament?

Dolor emocional

El dolor emocional pot arribar a ser més intens que el dolor físic. Aquesta frase és molt certa i, la majoria de nosaltres, vam patir aquest dolor emocional en algun moment o altre de la nostra vida, ja que és inherent a la condició humana.

Quan mengem per ansietat

Quan gestionem situacions tensionals que desborden els nostres recursos psicològics, el malestar emocional resultant que es genera en nosaltres ens pot empènyer a recórrer al menjar, a saciar ràpidament, com a mecanisme ansiolític que aparentment ens torna a un estat de tranquil·litat i satisfacció. No obstant això, es tracta d’un efecte efímer, que ens pot acabar generant problemes físics i psicològics, més enllà dels seus efectes suposadament relaxants.