Ara estic feliç, després em dóna ansietat i demà m’enfado…

Tots els que esteu llegint aquest article coneixeu el “tobogan” del món de les nostres emocions. Com a torrents o cascades, les emocions ens envaeixen i ens fan ser qui som, amb la nostra particular manera de sentir, que ens porten a pensar i actuar d’una forma “molt nostra”, podríem dir.

 

Intentem definir què és realment una emoció

Les emocions, enteses com un conjunt de reposades internes i automàtiques a estímuls externs, ens adapten al mitjà on ens trobem. Són part fonamental en el funcionament de la nostra ment i del nostre cervell.

 

Què fa la nostra ment quan sentim

Tot va connectat: les emocions amb el pensament, i aquest amb la conducta. O viceversa. En realitat estan connectats entre ells i són inseparables.

Però les emocions SÓN EL PRIMER QUE HABITUALMENT EXPERIMENTEM

 

emocions

Una revisió dels tipus d’emocions humanes

Tradicionalment s’ha diferenciat entre emocions primàries i emocions secundàries, considerant-se les primeres com a innates –heretades genèticament i no adquirides-, a diferència de les segones, que sorgeixen quan ens relacionem i a partir de l’experiència –condicionades per processos d’aprenentatge i sociabilización.

 

Emocions primàries o bàsiques: tots les tenim i les sentim de manera semblant.

 

Alegria.

Estat emocional on se suprimeixen les sensacions negatives o d’incomoditat, generant-se sensació gratificant de tranquil·litat i calma. La ment associa aquest estat amb plaer, diversió i harmonia sensual. En un extrem d’intensitat emocional, condueix a l’eufòria i l’èxtasi.

 

Tristesa.

Sensació de disminució de la il·lusió i l’energia pels estímuls quotidians. Pot alentir el metabolisme i conduir-nos a una situació d’aïllament. En cas de màxima intensitat, pot conduir a la depressió.

 

Por.

Sensació de paràlisi del nostre organisme davant una situació amb necessitat de fuita, juntament amb un estat de màxima alerta, nerviosisme, ansietat i preocupació. En un extrem condueix al pànic i la fòbia.

 

Ira.

Estat d’excitació de l’organisme amb augment del nivell d’adrenalina, que afavoreix la resposta agressiva, viscut amb sensació d’hostilitat, fúria i indignació. En intensitat extrema pot portar a l’odi patològic.

 

Aversió.

Sensació automàtica de rebuig o repugnància cap a alguna cosa o algú, viscuda de forma molt desagradable i amb necessitat d’evitació. Pot portar a estats de fòbia i respostes metabòliques alterades.

 

Sorpresa.

Reacció automàtica on s’eleven les celles i s’augmenta el camp visual, rebent major informació sensorial per a prendre una decisió davant un esdeveniment.

 

emocions

I les emocions secundàries?

Com dèiem, es tracta d’estats emocionals que, encara que s’experimentin com a automàtics, en realitat la seva vivència depèn en gran mesura dels processos d’aprenentatge i socialització pels quals cada persona hagi passat, així com dels esquemes del pensament o models de pensament que cadascú hagi assimilat al llarg de la vida.

Algunes emocions considerades secundàries són experimentades com una combinació d’emocions primàries, com per exemple:

L’alarma: combinació de por + sorpresa
La decepció: combinació de tristesa + sorpresa
El remordiment: combinació de tristesa + aversió
El menyspreu: combinació d’aversió + ira
Podem ampliar la llista d’emocions secundàries, en funció d’altres combinacions:

L’amor : afecte + alegria + confiança
L’agressió: ira + anticipació
La submissió: confiança + por
L’optimisme: alegria + anticipació

Com veiem, el món de les emocions secundàries és molt ampli, així com la manera d’experimentar-les, per part de cadascun de nosaltres.

Encara que el més important és saber gestionar-les de manera adaptativa, perquè ens ajudin en el nostre quefer quotidià i en les nostres relacions interpersonals.

Si vols aprendre a millorar la teva pròpia gestió emocional, llegeix el nostre següent article. Segur que et serà profitós.

Otras entradas que te interesarán