Despertador

 

Acaba el mes d’agost i comença setembre. Per gran part de nosaltres, aquest canvi al calendari suposa el reinici de la nostra ocupació laboral després d’uns dies de descans vacacional, i ens obliga a adaptar-nos al ritme de treball habitual durant la major part de l’any.

 

 

 

És normal experimentar malestar quan ens incorporem al treball?

 

Encara que la major part de la població s’adapti bé a aquest canvi de ritme, en qüestió d’hores o de pocs dies, per algunes persones aquest retorn resulta més complicat, pel fet que durant un temps experimenten certes sensacions que dificulten una adaptació laboral satisfactòria. Ens referim, per exemple,  a sensacions com tristesa i apatia, nerviosisme i irritabilitat, alteració del somni i apetit, o la falta d’interès per l’entorn, que es pot allargar més de l’esperat durant les primeres setmanes de treball.

 

 

Cuan incorporar-nos es converteix en un Problema Psicològic.

 

Encara que no és considerada una patologia en si mateixa, aquesta simptomatologia constitueix un trastorn adaptatiu i, per tant, ens indica que la persona ho pateix ha fracassat al període de transició entre lleure i vida laboral activa, experimentant els símptomes descrits. A aquest quadre desadaptatiu el denominen síndrome postvacacional.

Sovint també es denomina depressió postvacacional o estres postvacacional, encara que aquestes són expressions menys afortunades, degut a que poden induir a confusió respecte a altres quadres psicopatològics més generals, com són els quadros depressius i d’ansietat o estres.

 

 

 

 

 

Aspectes a tener en compte per conseguir una tornada al treball satisfactoria

 

A continuació us detallem els principals aspectes a tenir en compte:

  1. No tornis de vacances just el dia anterior, millor programa una tornada de forma anticipada.
  2. Adapta de forma progressiva la tornada als horaris habituals.
  3. Comença l’abans possible les activitats extralaborals normals durant l’any.
  4. Flexibilitza la realització d’activitats no laborals en funció de l’energia i l’humor que tinguis a cada moment.
  5. Inclou exercici físic a les teves rutines, tot el possible.
  6. Comença gradualment la intensitat del treball durant els primers dies, sense portar treballs a casa.
  7. Dorm de forma adequada i amb horaris regulars.

 

 

Si apliqueu aquestes senzilles normes a la vostra feina diària, us ajudarà a gaudir d’una tornada laboral més tranquil·la i satisfactòria. Encara que, en aquest sentit, és importat assenyalar que el més importat és tenir una actitud vital positiva i d’acceptació davant la realitat d’haver de treballar, valorant-lo com una cosa que ens ajuda a viure amb més plenitud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otras entradas que te interesarán