Chupitos

És un fet que quan arriba la calor i en especial durant el parèntesi de les vacances, moltes persones augmenten el seu consum d’alcohol habitual, sobretot a causa d’un major contacte social en context d’oci, amb més temps lleure i temperatures elevades.

De fet, durant les vacances, és comú relaxar les rutines i hàbits quotidians, a més a més, a la nostra cultura occidental -on es tendeix a banalitzar el consum de l’alcohol-, sovint s’arriba a fomentar el consum d’alcohol en contexts d’oci i vacances. Tot això contribueix a disminuir la percepció del consum alcohòlic entre la població no abstèmia, en especial entre els i les joves d’entre 25 i 34 anys, segons la majoria d’estudis realitzats. En aquest sentit, existeix l’anomenat síndrome del cor en vacances, que consisteix en l’acceleració del ritme cardíac degut a una ingesta excessiva i brusca de l’alcohol en un dia concret, que comporta arrítmia, mareig, falta d’aire i dolor toràcic. Es dóna majoritàriament entre la població jove i en contexts macrosocials.

La realitat és que l’alcohol és un tòxic depressor que, com substància psicotròpica, té efectes nocius al sistema nerviós central, alterant el funcionament normal de la ment -les emocions, el pensament i la conducta – de qui ho ingereix. Això és així ja des del primer glop, i per tant, encara que sovint s’enalteixi alguns beneficis del consum moderat de certes begudes alcohòliques, si parlem amb propietat, no existeix una quantia de consum alcohòlic recomanable que sigui innòcua. En aquest sentit, la bona fama que té en la nostra societat els nutrients d’un bon vi o d’una refrescant cervesa -tanins, ordi, llúpol, etc.-, no està excepte de riscos en funció dels grams d’alcohol que el seu consum comporti, ja que l’única recomanació rigorosa d’ingesta alcohòlica saludable és zero.

 

Dit lo anterior, des del punt de vista dels hàbits d’ingesta alcohòlica, hem de distingir entre 3 grans tipus de persones consumidores d’alcohol, amb distinta transcendència per a la salut d’aquestes.

 

No Alcohol

 

Consumidores Moderats Habituals

En primer lloc, trobem als consumidors moderats habituals, que poden ingerir alcohol cada dia o de forma més esporàdica, sempre en quantitats més moderades i habitualment acompanyat d’ingesta alimentària solida, de forma semblant a altre producte gastronòmic líquid no alcohòlic, i sense variar el patró de consum al llarg de la vida. En aquest grup de consumidors, encara que cervell i ment poden experimentar certs canvis respecte al seus estats habitual, no és comú percebre canvis significatius i de fet no es té consciència d’estar psicològicament alterat a conseqüència d’un consum alcohòlic, sent possible realitzar un estil de vida normal.

 

 

Abús Alcohòlic

En segon lloc, trobem aquelles persones que compleixen els criteris clínics del denominat abús alcohòlic. Aquestes persones ingereixen alcohol en quantitats i freqüència suficientment elevades per notar uns efectes clarament nocius per al seu estat de consciència, al control de les seves emocions  i l’equilibri locomotor, així com al pensament. Aquest patró de consum recurrent, acaba afectant l’estil de vida habitual, dificultant significativament el compliment de les obligacions quotidianes i interferint a les relacions interpersonals i familiars. En aquest context poden aparèixer fàcilment conductes agressives i episodis d’ira. Malgrat així, l’abús alcohòlic encara no compleix els criteris clínics que defineixen una dependència o addicció.

 

 

Dependència o Adicció a l’Alcohol

En tercer lloc, trobem a les persones que pateixen una dependència o addicció a l’alcohol. Sovint, aquestes persones procedeixen de l’anterior patró d’abús alcohòlic, i han arribat al punt que el seu cervell ha desenvolupat una dependència fisiològica a l’alcohol. En aquest estat el cervell necessita l’alcohol de manera continuada, i si no s’ingereix, apareixen els símptomes d’abstinència, com l’acceleració cardíaca amb sudoració, mans tremoloses, nàusees o vòmits, insomni, agitació psicomotora, ansietat, irritabilitat i inclús, alguna cosa semblant a les crisis epilèptiques. El nivell d’afectació a l’estil de vida és total, ja que la necessitat fisiològica del consum genera un canvi a les activitats diàries i les prioritats de la persona, abandonant tot allò que no proporciona el consum, fins a convertir-se en la màxima prioritat de l’addicte. Tot allò va empitjorant i va enfonsant-se a una espiral o cercle viciós, que deteriora la salut des d’una visió mèdica -nerviosa, endocrina, hepàtica -, psicològica i emocional, laboral, econòmica, social i familiar.

 

 

 

 

Depresion ALCOHOL

 

 

 

Com podem veure, existeixen diferencies abismals entre els distints patrons de consum, segons el cas es pot convertir en un problema per la nostra salut i inclús en un trastorn mental greu.

En aquest sentit i com consell general, dir que quan tinguem una beguda alcohòlica davant nostra hem de ser sempre conscients de l’element tòxic que aquesta beguda comporta, i moderar al màxim el seu consum. Així mateix, serà igualment important buscar ajuda professional si percebem que estem entrant en un patró de consum que afecta significativament al nostre estat psicològic habitual.

Otras entradas que te interesarán